úterý 2. října 2012

Fendi, historie a současnost světoznámé značky.

Tato rodinná italská značka vznikla roku 1918, kdy také její zakladatelka, Adele Casagrande, otevřela první butik v centru Říma na Via del Plebiscito.
V roce 1925 se Adele vdala za Edoarda Fendiho, následně pak společně přejmenovali firmu na Fendi.
Od roku 1946 začala pro rodinnou značku pracovat nejstarší dcera Paola, následována jejími sestrami Carlou, Annou, Francou a Aldou. V této době byla značka Fendi jen rodinnou prosperující firmou. To se však změnilo v roce 1965, kdy začala spolupracovat s mladým návrhářem Karl Lagerfeldem. S ním vzniká i nové logo salónu, známé dvojité F.
Dodnes je Lagerfeld jediným člověkem, který se podílí na budování moderní tváře značky Fendi, a není rodinným příslušníkem.



-V roce 1969 se mění klasická kabelka Fendi, mísí v sobě eleganci, praktičnost,
 inovaci a styl. Kabelka už není tuhá a tvrdá, ale měkká, bez pevného tvaru.
Kůže je zpracována jinými technologiemi, a tak vzniká nová generace kabelek
Fendi.

V 80. letech značka představila svou první dámskou a pánskou kolekci, rovněž i parfémy, a stává se z ní značka luxusu, vyhledávaná bohatými.
1977 byla uvedena konfekční řada, která ovšem splňovala stejná kritéria pečlivého návrhářství a elegance, jako ostatní produkty Fendi. V roce 1984 nabízel širokou škálu šál, kravat, džín, rukavic, slunečních brýlí, nebo i bytových doplňků.
V 90. letech dochází k ústupu používání kožešin, převážně kvůli aktivitě ochránců zvířat. V této době zažívá Fendi úpadek. Pomoc přichází od vnučky Marie Silvie Venturini Fendi, která inovuje dřívější kabelku Baquette babičky Adele, zakladatelky značky. Tato kabelka nedávno oslavila 10. výročí znovuzrození a její obliba neklesá...ba naopak, stala se sběratelským artiklem.
v současné době může za úspěch značky Fendi především talent Marie Silvie Venturini Fendi, ta vytvořila v roce 1987 sérii Fendissime, která je určena pro mladé.

Fendi poznáte podle extrémů, velkých kožešin a krásných kabelek. 
V současnosti Fendi provozuje přes 160 butiků ve 25 zemích.

Řady značky Fendi:

- FENDISSIME- Řada pro mladé, která je v současnosti pozastavena.
- PSACÍ NÁČINÍ- Značka poskytla své jméno a logo výrobcům per Cross Pens v roce 1989. V roce 2000 ovšem společnost výrobu per zastavila.
- FENDI TIMEPIECES- Kvalitní švýcarské hodinky pod licencí Fendi.
- FENDI FRAGRANCES- Fendi uvedla svůj první parfém, Fendi for Women, v roce 1985. 
- BRÝLE FENDI- Fendi v současné době vyrábí obroučky k dioptrickým i slunečním brýlím.
- KOŽEŠINY FENDI- Na kožešinách si značka vybudovala své jméno. V současné době je jednou z mála oděvních značek, která nabízí kompletní škálu kožešinového zboží. Naomi Cambell přišla o svou pozici mluvčí hnutí Lidé za etické zacházení se zvířaty (PETA), když předváděla na přehlídce kožich od Fendi.
- FENDI CASA- Nejnovější řada Fendi, nabízející bytové příslušenství a doplňky. Nábytek, pohovky, křesla, police, postele a další každodenní předměty, které ale na sobě nesou známky nezaměnitelného stylu Fendi. Všechny produkty se vyznačují vysokou kvalitou, důkladnou volbou použitých materiálů a jejich kombinací. Nábytek je vyráběn ručně.

zdroj: www.worn.cz


A co mě nejvíce zaujalo od této značky? 

především Baquettky :)  
-tyto úžasně roztomilé kabelčičky se pyšní krásnými designy, pod kterými se podepisují různí světoví návrháři. Nejvíce se však kabelka proslavila ve slavném televizním seriálu Sex ve městě, kde hlavní hrdinka Carrie Bradshaw doslova své ,,bagetky'' zbožňovala.

Dále se mi velmi líbily boty značky Fendi:

A kromě Baquette mě dále zaujaly tyto kabelky:

Tato mě zaujala, protože miluji kombinace
 vojenské zelené se zlatou barvou.
Tato chlupatá mi přijde krásná :).


A co se týká nejnovější kolekce, Fendi podzim/zima 2012, podívejte se sami a posuďte :).


















5 komentářů:

  1. ty boty na posledních dvou fotkách jsou skvělý!

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, boty jsou úžasné!<3

    OdpovědětVymazat
  3. Fendi umí! Dokonalost. Jsem báječně nainspirovaná ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. I like some of those bags!

    http://initialed.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. moc hezký blog :) sem tvým čtenářem :) a ta chlupatá kabelka se mi taky strašně líbí :) zvu tě k sobě na giveaway :) onlygirlnn.blogspot.com

    OdpovědětVymazat