pondělí 24. září 2012

Jak se stát návrhářkou

Je tvým snem do světa módy vnést něco nového, něco, s čím nikdo jiný ještě nepřišel? Chceš lidi učit, jak se oblékat a určovat směr módy? Chceš být návrhářkou a toužíš mít svou značku, která bude stejně známá, jako třeba značka Gucci nebo Giorgio Armani?


 Myslím, že vyrovnat se těmto světovým králům módy bude opravdu velmi těžké.  Tvorba módy je krásné umění, které vyžaduje spoustu práce a času. Začátky jsou těžké, a ne každý se dostane na žebříčky známých návrhářů. Proto se připrav, že obětuješ mnoho úsilí a možná i nervů, než docílíš svého snu. Avšak tímto tě nechci odradit. Další odstavce si pozorně přečti a zvaž, zda máš opravdu na to, být návrhářkou/návrhářem.
1. Umění kreslit
Pokud máš talent na kreslení, je to obrovská výhoda, ovšem neznamená to, že už se nemáš co naučit. Člověk se musí stále učit, a stále se zdokonalovat, proto nepřeceňuj své nadání a kresli, co nejvíc to půjde. Doporučuji navštěvovat výtvarné kroužky, kde tě naučí proporce lidského těla, zátiší, draperii látek, odlišení materiálů a různé další dovednosti v kreslení. 
Pokud víš, že ti kreslení nejde tolik, jak by jsi chtěl/a, nevzdávej to! Důležité je chtít. Pokud máš alespoň cit pro módu a barvy, což je vlastně nejdůležitější, neboj, zbytek se naučíš, pokud opravdu budeš chtít. To mi můžeš věřit, jelikož o tom vím z vlastní zkušenosti. 
Zkrátka, základní pravidlo zní: Kresli, kresli, kresli a kresli, a to kdykoliv, máš jen čas. Můžeš si pořídit různé knihy, které ti pomou porozumnět kresbě, prohlížej si módní časopisy, obkresluj z nich postavy, nebo popros někoho z rodiny, či kamarádů, ať ti postojí, jako živý model. Vším tím se učíš a zdokonaluješ. Snaž se trénovat to, co ti v kresbě nejde, a uvidíš, že časem se vykreslíš, a bude to pro tebe hračka. Důležitá je trpělivost, vůle a odhodlání.
2. Nejen kreslení
Připrav se na to, že jako návrhář/návrhářka musíš zvládat různé techniky, jak výtvarné, tak oděvní. Ruční práce jsou velmi důležité a měl/a by ses naučit bravurně ovládat alespoň jednu. Dále si zkoušej barvit látky, experimentuj a hledej nové možnosti, čím by jsi své modely oživil/a. Dále bych ti doporučila koupit si figurínu, na které si můžeš zkoušet špendlit a různě vrstvit látky. 
Také velmi nezbytnou součástí návrhářství je šití a hotovení oděvů a oděvních doplňků. Asi každý, kdo by chtěl být návrhářem, by měl mít šicí stroj. Pokud ho nemají doma tví rodiče, nebo někdo z blízkých, určitě si stroj pořiď. Nemusíš mít nikterak drahý, jen si řádně ověř, jaké stroje jsou oblíbené, a jaké mají naopak špatné hodnocení. Mohu ti doporučit šicí stroje značky Lucznik. Jsem s ním nad míru spokojená.
Další důležitou věcí, která by ti neměla chybět, je DENÍK NÁPADŮ. Zde by sis měl/a zapisovat a zaznamenávat veškeré své nápady. Lepit obrázky, různé popisky a články, které tě zaujaly. Tento deník se ti v budoucnu vždy může hodit, a třeba tě někdy inspiruje k velké a úspěšné kolekci.
3. Škola
Škola je samozřejmě velmi důležitá,a je potřeba se řádně připravovat. Umělecké školy nejsou v žádném případě jednoduché. Někdo by si mohl pomyslet, že na takovém oboru se jen kreslí, takže je to vlastně ,,brnkačka". Jenže to není zdaleka pravda. Na těchto školách jsou stejné předměty, jako na školách ostatních, plus ještě předměty spojené s oborem návrhářství. Vyučování často končí kolem čtvrté hodiny odpoledne, ne-li později. Na druhou stranu, ale zažijete spoustu zajímavých výletů, exkurzí a módních přehlídek. Tyto školy se také účastní na tvůrčích soutěžích, jako třeba např. Mladý módní tvůrce- Jihlava nebo Zlatá jehla- Prostějov. Dále tě také čeká plenér, kde se svou třídou budete kreslit v přírodě, což je úžasný zážitek.
Já sama jsem nikdy moc kreslit neuměla, a vlastně mě to ani nebavilo. Až do doby, kdy jsem nastoupila na střední oděvní školu, obor návrhářství a modelářství oděvů. Kde jsem pochopila to, co se za kresbou skrývá. Nejde o to, aby člověk nádherně kreslil, ale aby se ve své kresbě našel a cítil význam toho, co kreslí. Kreslení je o pocitech a vnímání každého, což z nás dělá umělce. Proto si nelam hlavu nad tím, že nekreslíš dokonale, ale buď hrdý/á na to, že máš svůj styl, který nikdo jiný nemá a stále se v něm zdokonaluj a vyvíjej.
Pokud opravdu svůj sen myslíš vážně, a chceš se stát návrhářem/návrhářkou, velmi Ti držím palce. Věřím, že pokud CHCEŠ, tak to dokážeš. Hodně štěstí.

2 komentáře: