sobota 14. června 2014

Schody do nebe

Pokud se rádi díváte na svět trošku s "nadhledem", možná vás budou zajímat Schody do nebe, po kterých jsem i já nedávno kráčela...



... na vrcholu mě sice nevítal sv. Petr u nebeské brány, ale zábradlí, díky kterému jsem se v přívalu závratě udržela na nohou, prozatím stačilo. 


O čem tedy mluvím? Schody do nebe (Himmelsleiter) je rozhledna v rakouském městě Schrems, které se nachází přibližně 8 km od hraničního přechodu České Velenice-Gmünd. Postavena je, jak můžete vidět z fotky, z kmenů loupaného smrku a tyčí se do výšky téměř 20 metrů. Když se vyšplháte nahoru, nečekejte výhled na krásné okolí měst, či krajiny, uvidíte jen lesy a kousek rašeliniště, což je další zajímavostí přírodního parku, kde se rozhledna nachází. 


Na této fotce můžete vidět, že se zde dobře daří ptactvu a určitě i jiným živočichům... :D 


Tady se mi fakt motala hlava... zábradlí přišlo vhod.


Ano, chápu, taky jsem čekala víc z výhledu, ale i přesto to byla krása...



Rozhledna je bez vstupného, jen pokud chcete, můžete do krabičky dát dobrovolný příspěvek...
Také bych měla zmínit, že než vstoupíte do parku, máte možnost vykoupat se ve zdejším rašelinovém koupáku, který je napůl přírodní a napůl upraven moly a různými skluzavkami. 
Co se týče pak samotného přírodního parku Hochmoor, není zde jen rozhledna, ale další cestičky, které vás provedou největším rašeliništěm Dolního Rakouska. Možná zde narazíte na masožravé rostliny nebo na vzácnou žabičku Skokana ostronosého. Stezka má 4, 5 km, myslím příjemná procházka, při které máte možnost něco spatřit a také se dovědět o historii rašeliniště. 



Další zajímavostí parku je zážitkové centrum, kde se nachází např. podvodní Zoo, mikrokosmos a výzkumná laboratoř pro návštěvníky. 

Pro milovníky přírody a procházek si myslím, že by to mohl být pěkný výlet. Mě se tam moc líbilo, škoda jen, že jsme neměli s přítelem čas, projít si park celý. :)

5 komentářů:

  1. Lenka Choulíková14. června 2014 v 5:42

    Dobrý tip na výlet :-) krásné fotky...a máš to opět tak hezky napsané, že při čtení už jsem tam napůl byla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tam nahoru by mě asi jen tak nedostali s mou závratí :-)

    OdpovědětVymazat